Posuw to głębokość, na jaką zęby wchodzą w materiał w danym momencie. Aby ciąć wydajnie, korzysta się z największego posuwu, na jaki pozwala urządzenie. Jednak posuw ograniczony jest przez właściwości materiału i żywotność ostrza. Szybszy posuw nie pozwala też na duży kąt cięcia. Samo cięcie jest szybsze, ale ostrze o wiele szybciej się zużywa. Mały posuw pozwala na większy kąt cięcia, ale wydłuża też jego czas. Skąd więc wiadomo, czy stosowany przez nas posuw jest prawidłowy? Sprawdzaj wióry i oceniaj ją na podstawie ich kształtu i koloru (patrz również: szybkość taśmy). Dla zwiększenia żywotności ostrza ważne jest również smarowanie i wydajne cięcie. Odpowiednie smarowanie pomaga zredukować temperaturę przy cięciu i sprawić, że wióry będą krócej trzymały się powierzchni zębów piły. Brak smarowania powoduje, że tarcie występujące podczas cięcia skutkuje powstawaniem nadmiernych ilości ciepła, co z kolei sprzyja gromadzeniu się wiórów przy zębach. W rezultacie jakość cięcia spada, zwiększa się za to konsumpcja energii, co może spowodować uszkodzenie zębów. Częstość smarowania zależna jest od zaleceń producenta maszyny. Miej zawsze w warsztacie zapas odpowiednio wymieszanego oleju do smarowania. Nie smaruj urządzenia samą wodą, ponieważ pozbędziesz się wtedy resztek oleju, co spowoduje przedwczesne stępienie się zębów piły. Aby sprawdzić proporcje, użyj refraktometru. Sprawdź każde wyjście systemu smarowania, aby mieć pewność, że wszystkie części, które wymagają smarowania, zostaną rzeczywiście nasmarowane.
Optymalny posuw >>> zakręcone, srebrzyste wióry
Zbyt wolny posuw >>> bardzo cienkie wióry
Zbyt szybki posuw >>> sine, ciężkie wióry